TÜYAP KİTAP FUARI’NDA EDEBİYAT ÖDÜLLERİ PANELİ

28. İstanbul Kitap Fuarı kapsamında, Edebiyat Ödülleri konulu bir panel düzenledik.

3 Kasım 2009 Salı günü, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi Karadeniz Salonu’ ndaydık.  Panel konumuz Edebiyat Ödülleri; katılımcılarımız yazar, eleştirmen, çevirmen Prof. Dr. Tahsin Yücel, Cumhuriyet gazetesi kitap eki genel yayın yönetmeni Turhan Günay ve gazeteci, yazar, NDS Edebiyat Ödülü jüri üyesi Yazgülü Aldoğan’dı.

NDS’liler Derneği ve okul yöneticilerinin de hazır bulunduğu panele davetlilerin katılımı ve ilgisi yoğundu. Davetlilerin katılımcıları soru yağmuruna tutmaları, konu seçiminde ne denli isabetli bir karar almış olduğumuzu da ortaya koydu. Panel son-rasında, salondakilerin ortak görüşü edebiyat ödüllerinin uzunca bir süredir masaya yatırılmayı bekleyen hassas bir konu oluşturduğu ve panelin bu beklentiyi fazlasıyla karşıladığı yönündeydi.

Panelden çıkarımlarımızı kısaca da olsa burada sizlerle paylaşmaya çalışalım: Edebiyat ödülleri yazarlar, çevirmenler, yayınevleri, kitapçılar kadar okurları da yakından ilgilendiriyor. Ödüllü kitaplar her geçen gün sayıları katlanarak artan kitaplar arasından seçim yapmakta zorlanan okurun işini bir parça da olsa kolaylaştırıyor. Ancak kitabın ödül almış olması okurun hayal kırıklığına uğramasını engelleyemiyor. Bunun bir nedeni de edebiyat ödüllerinde seçimin gereğince yapılamaması. Yalnızca Türkiye’de düzenlenen edebiyat ödülü yarışmalarının sayıları yüzlerle ifade ediliyor.

Jüri üyeleri kendilerine tanınan sürelerde yarışmaya katılan çok sayıda yapıtı gereğince değerlendirmekte zorlanıyorlar. Hatta pek çok yapıt okunmadan değerlendirme dışı bırakılabiliyor. Edebiyat ödülleri, yazar ve çevirmenleri maddi manevi tatmin etmekten uzak. Üstelik edebiyat ödüllerinin çok büyük bir çoğunluğu sürekli olamıyor, bir süre sonra ortadan kalkıyor.

Bunca karanlık bir tablo karşısında, varlıklarını sürdürmekte zorlanan yüzlerce edebiyat ödülüne bir yenisini eklemenin ne kadar akılcı olduğu sorulabilir. Oysa tam tersine, panelin sonuna doğru tüm katılımcılar NDS Edebiyat Ödülü’nün büyük bir boşluğu doldurmaya aday olduğu konusunda fikir birliğine varmışlardı bile. Bunun birinci nedeni, binlercesi içinden işlevlerini gereğince yerine getiren birkaç edebiyat ödülünün yıllar içinde ulaştıkları doğru değerlendirme yöntemine, NDS Edebiyat Ödülü’nün daha ilk yılında ulaşmış olduğunun ifade edilmesiydi. İkinci nedeniyse, yazar ve çevirmenleri maddi ve manevi olarak gerçek anlamda ödüllendirme çabasının gösterilmesi …

Bu yıl ikincisi düzenlenen ve “Farklı Kültürleri Birleştiren En Kısa Yol Edebiyattır,” anlayışıyla Fransızca yazılmış ve Türkçe’ye çevrilmiş bir yapıta verilecek olan NDS Edebiyat Ödülü’nün, 2010 yılı “Avrupa Kültür Başkenti İstanbul”un kültürel faaliyetlerine de bir katkı sağlamasını umut ediyoruz.

 

Pin It on Pinterest

Lütfen sayfayı yenileyiniz.