PIER LOTI SERGİSİ

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, İTO ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti çalışmaları kapsamında çok özel iki etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Doğumunun 160. Yıldönümü nedeni ile 10- 11 Mayıs tarihleri arasında Türk dostu, gezgin, yazar ve ikonograf Pierre Loti hakkında bir kolokyum ve 21 Haziran’a kadar devam eden bir sergi düzenlendi.

Pierre Loti, Oryantalistler ve Neo-Romantizmin Sonu> temalı bilimsel toplantıya IFEA’ dan Alexandre Tourmakine başkanlık etti. Açılış Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA) Müdürü (NDS 66) Prof. Dr. Nora Şeni, Fransız Kültür Merkezi Müdürü Anne Potié ve Rochefort Belediye Başkanı Bernard Grasset’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Söyleşide < Ressam Pierre Loti/ Uzun Bir Yolculuk> adlı eserin Pierre Loti uzmanı yazarları, Bruno Vercier ve Alain Quella- Villéger gibi konuşmacıların yanı sıra, İstanbul, Ankara ve Balıke-sir Üniversiteleri’nden konuşmacılar da söz aldı.

Aynı başlık altında, Pierre Loti’nin eserleri 10 Mayıs- 21 Haziran tarihleri arasında okulumuz galerisinde sergilendi. Eyüp ve Rochefort Sur Mer Belediye Başkanları’nın katkıda bulunduğu serginin açılışında İTO Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş ve gazeteci Doğan Hızlan birer konuşma yaptı.

Sergide yazarın bir deniz subayı olarak, Haiti’den Hindistan’a, Adriyatik’ten Osmanlı topraklarına kadar gittiği yerlerdeki gözlemlerinin sonucu olan 100 kadar çizim, desen ve gravür taslağının yanı sıra, özel eşyaları ve Halife Abdülmecid’in yaptığı iki Pierre Loti portresi de yer aldı. Sergi kapsamında, İTO tarafından desteklenen ve dilimize İsmail Yerguz tarafından çevrilen “Ressam Pierre Loti / Uzun bir Yolculuk” adlı eser, Kırmızı Yayınları tarafından okuyucuya sunuldu.

Basında geniş yankı bulan sergi hakkında Doğan Hızlan Hürriyet gazetesindeki köşesinde çizimlerin sosyal yönü hakkındaki görüşlerini belirtirken, İTO Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş’ın sözlerine de özetleyerek yer verdi: “Pierre Loti ile beraber, onun gözünden bir asır önceki Osmanlı toplumunu, Türklerin yaşayışlarını keşfetmek heyecan verici bir deneyim. İzmir’in çarşılarını, Marmaris Kervansarayı’nı, İstanbul’un farklı muhit ve  mekânlarını, kendini artık bir Türk gibi hissettiğini söyleyen Fransız dostumuzun çizgileriyle tanıyacağız’’

Türk ve Fransız toplumları arasında kültür elçisi olarak tanımlanan Pierre Loti, yalın ve içten bir anlatımla kaleme aldığı Aziyade adlı kitabında ‘Yok edilmek istenilen bu ülkeye sempati besliyorum ve yavaş yavaş Türk oluyorum kendimden kuşkulanmadan’ diyordu. Böylece bir daha silinmemek üzere Türklerin gönlündeki yerini de almış oluyordu.

 

Pin It on Pinterest

Lütfen sayfayı yenileyiniz.